Najave

Savremena hrvatska likovna umetnost ove jeseni u Novom Sadu

Zahvaljujući angažovanju priznatog vizuelnog umetnika i člana Izvršnog odbora HNV-a Živka Grozdanića Gere ove jeseni će u Novom Sadu biti predstavljena izložba SAVREMENE HRVATSKE UMJETNOSTI, iz kolekcije Dagmar Meneghello.

Reč je o izložbi koja predstavlja presek likovne umetnosti iz perioda 1950 - 2000. Godina, sa radovima najvećih hrvatskih umetnika i umetnica: Bucana, Sedera, Nives Kaurić, Ivana Lesjaka, Sebalja, Kulmera i drugih, sa ukupno 200 radova.

O značaju izložbe koju priprema Živko Grozdanić kaže: Razmena dela savremene likovne umetnosti Hrvatske i Srbije kroz izložbe je ključ saradnje, to je DNK zajedničkih projekata, razumevanja sličnosti, razlika, rešenja...ključ dekonstrukcije jednog modela zatvaranja koji opterećuje naše istorije i postavljanje novog kulturnog modela koji pojmove savremenog društva razume kao vrednosti EU, vrednosti u razlikama.

U bogatoj istoriji obe kulture postoji bezbroj veza, od onih u ranom modernizmu kroz saradnju hrvatskih i srpskih avangardi sa početka veka, pa sve do zajedničkih projekata umetnika iz perioda neoavangarde. Kulturna razmena će pokazati pozitivne aspekte takvih istorijskih događaja, pokazaće sličnosti umetničog jezika, univerzalnih poruka savemene umetnosti.

Hrvatski građanski savez podržaće realizaciju ovog izložbenog  poduhvata sa uverenjem da umetnost i umetnici otvaraju dijalog i ruše barijere među ljudima, kulturama i državama.

Predsednik HGS Tomislav Stantić zato ističe: Cilj ušešća HGS u ovakvim projektima je razbijanje skepsi koje još uvek postoje između dve kulture i dva naroda. Postavljnje izložbe iz kolekcije Dagmar Meneghello sa Hvara u Novom Sadu, pokazaće koji su kapaciteti HGS u organizacionom, kulturnom i političkom kontekstu.

Radovi će biti postavljena u Galeriji "Rajka Mamuzića",  a organizovaće je zajedničkim snagama galerije Geramuseum  iz Vršca i Art Kult iz Novog Sada.