Vesti

Osnovan Hrvatski građanski savez

Hrvatski građanski savez osnovan je na Paliću, u subotu 27. februara, uz učešće i prisustvo 18 osnivača i osnivačica i preko 70 gostiju.

U radnom delu skupštine usvojeni su osnivački i programski dokumenti i izabrani predsednik i Izvršni odbor organizacije.

HGS  najavljuje da će delovati na celoj teritoriji Srbije sa zadatkom da okupi, poveže i pokrene pripadnike i pripadnice hrvatske nacionalne manjine i sve druge građane i građanke zainteresovane za unapređenje ljudskih i manjinskih prava, jačanje građanskog društva i demokratije u Srbiji.

Na otvaranju Osnivačke skupštine, u uvodnom obraćanju član Inicijativnog odbora HGS Jece Ilić  istao je da se "...delovanje Hrvatskog građanskog saveza temelji se na uverenju njegovih osnivača i osnivačica da svaki napredak, a naročito onaj na polju manjinskih prava, uključujući i prava nacionalnih manjina, ne može biti postignut bez podizanja ukupnog građanskog i demokratskog kapaciteta društva u celini".

Za predsednika HGS je izabran Tomislav Stantić, lekar iz Novog Sada, a u sastav sedmočlanog Izvršnog odbora  ušli su Ljiljana Crnić, spisateljica iz Beograda, Vesna Zelenika, preduzetnica iz Sombora, Stanko Krstin, preduzetnik iz Novog  Sada, Mihailo Balić, lekar iz Beograda, Živko Grozdanić Gera,  akademski slikar i vizuelni umetnik uz Vršca i Marinko Prćić, preduzetnik iz Subotice.

U svom prvom obraćanju predsednik HGS Tomislav Stantić je istakao: "Mi smatramo da nije moguće urediti svoje dvorište, dakle, odnose u hrvatskoj zajednici, kojima danas nismo zadovoljni, a da ne budemo deo onih procesa koji uređuju celo naše zajedničko dvorište u Republici Srbiji i Vojvodini. Mi u Hrvatskom građanskom savezu uvereni smo da možemo dati snažan doprinos kako unapređenju položaja hrvatske manjine i drugih manjinskih zajednica, tako i doprinos u rešavanju važnih političkih pitanja koja će se u narednom periodu sigurno morati rešavati."

Takođe, Stantić je podsetio da je proces okupljanja i stvaranja drugačije ponude u hrvatskoj zajednici započeo pre dve godine. HGS je artikulisao nezadovoljstvo koje postoji zbog  zatvorenosti, inertnosti i neaktivnosti kako u hrvatskoj zajednici tako i u njenoj krovnoj organizaciji, Hrvatskom nacionalnom vijeću.  Nezadovoljstvo činjenicom da najbolji ljudi iz zajednice ne mogu da dođu do izražaja, ne mogu javno da se obrate ili održe konferenciju za medije u prostoru Hrvatskog nacionalnog vijeća, niti da delegiraju teme i pitanja za razgovor na sednicama.

O aktulnom političkom trenutku i učešću HGS na izborima, Stantić je rekao: "HGS je nevladina i neprofitna organizacija koja  će imati političke stavove i javno će ih iznositi. U predvečerje izbora mi ćemo, svakako, razgovarati sa nama bliskim organizacijama, pokretima i političkim strankama. Pri tome, isključujemo saradnju sa ekstremnim i desničarskim pokretima i organizacijama. O tome kako ćemo i da li ćemo nastupiti na izborima koji će uskoro biti raspisani, donećemo odluku kroz debatu unutar organizacije, u danima i nedeljama koje dolaze."

Među gostima na osnivačkoj skupštini HGS bili su vjećnici HNV, predstavnici uduga i organizacija "Bunjevačko kolo",  Udruge bunjevačkih hrvata "Dužijanca" iz Subotice, Zajednice Hrvata "Tin Ujević" iz Beograda, Kulturnog društva "Stanislav Preprek" iz Novog Sada, ali i predstavnici Socijaldemokratske stranke Srbije, Nove Stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta "Slobodni građani Sombora", "Pokreta za preokret", pokreta "Dosta je bilo" i drugi, koji su pozdravili i podržali osnivanje organizacije.