Vesti

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

HRVATSKI GRAĐANSKI SAVEZ PODRŽAVA KANDIDATURU SAŠE JANKOVIĆA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE

Rukovodstvo Hrvatskog građanskog saveza 3. februara 2017. donelo je Odluku o podršci kandidaturi Saše Jankovića za predsednika Republike Srbije.

Imajući u vidu ukupne prilike u društvu: višegodišnji trend urušavanja institucija i njihovog demokratskog kapaciteta, sužavanja prostora slobode i prava građana/ki, ispoljavanja netrpeljivosti prema pripadnicima/cama manjina, izazivanja međuetničkih tenzija i širenje atmosfere straha među građanima/kama Srbije, Hrvatski građanski savez kao organizacija osnovana radi zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, podržava kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Republike Srbije.

Aktivisti/kinje Hrvatskog građanskog saveza uvereni su da je Srbiji danas potreban predsednik koji razume i veruje u koncept ljudskih prava i koji je spreman da bez uzmicanja brani vrednosti utemeljene u Ustavu, prema kojima je Srbija „...država zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.“

Sve što je Saša Janković tokom gotovo deset godina pokazao gradeći i braneći instituciju Zaštitnika građana, odolevajući pritiscima, osporavanjima i najbezočnijim napadima, govori da pred sobom imamo ličnost sa izgrađenom profesionalnom i etičkom vertikalom i nepokolebljivog zastupnika najranjivijih grupa u društvu. Stoga će se Hrvatski građanski savez aktivno uključiti u kampanju i staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete, kako bi doprineo izbornoj pobedi Saše Jankovića na predstojećim predsedničkim izborima.

Za Hrvatski građanski savez

Tomislav Stantić, predsednik

U Novom Sadu, 7. februara 2017..